Instalace psycopg2 na Windows

, upraveno

Mnoho Python balíčků je nutné při instalaci zbuildit – typicky protože obsahují kód v C (z hlavy mě napadá např.: cryptography nebo numpy). Windows bohužel nemají vestavěný C kompilátor a ač pip umí pracovat v určité verzi, konfiguraci a postavení planet s Visual Studiem, ne vždy to funguje. S tímto problémem se potýká i balíček psycopg2<=2.6.0, Python standard pro připojení k PostgreSQL. Aktuální verze psycopg2==2.6.1 už naštěstí tímto problémem netrpí a i na Windows stačí:

pip install --upgrade psycopg2

Co když chceme nainstalovat starší verzi psycopg2? Dobrou zprávou je, že při distribuci balíčků může jeho autor distribuovat kód už ve zbuilděné podobě (*.exe) bez dalších závislostí. Špatnou zprávou je, že instalaci tohoto formátu pip nepodporuje. Naštěstí je zde starší, ale stále používaný easy_install ze setuptools. Pokud máte správně nainstalovaný pip, máte i easy_install. Mezi pipem a easy_install jsou rozdíly, ale pro jednoduchost nám bude stačit informace, že se s oběma nástroji pracuje víceméně stejně.

Osvědčily se mi buildy psycopg2 pro Windows z http://stickpeople.com/projects/python/win-psycopg/index.html. Používáte-li Python 2.7, stačí stáhnout požadovanou verzi a v aktivovaném virtualenv spustit:

easy_install path/to/file.exe

Užitečnou funkcí easy_install instalace rovnou z URL:

easy_install http://stickpeople.com/projects/python/win-psycopg/2.6.1/psycopg2-2.6.1.win32-py2.7-pg9.4.4-release.exe

Komentáře